Diabetes Mellitus

Koolhydraten zijn suikers, een energiebron voor het lichaam doordat suikers als glucose worden opgenomen in de spier- en vetcellen met behulp van insuline (een hormoon). Koolhydraten haal je uit graanproducten (brood, aardappelen, pasta), zoet beleg, fruit, zuivel en zitten als toevoegingen in koek, fris en sapjes etc. Bij Diabetes Mellitus worden de suikers moeilijker door de lichaamscellen opgenomen, doordat insuline onvoldoende wordt aangemaakt of de gevoeligheid (werking) is verminderd. Dit heeft als gevoel dat de bloedsuikerspiegel teveel stijgt.  Hoge-of juist lage bloedsuikerspiegels geven vaak lichamelijke klachten (droge mond, duizelig, wazig zien) en zijn tevens op langer termijn ook schadelijk voor je organen. Een juiste verdeling van koolhydraten voorkomt grote schommelingen. De hoeveelheid koolhydraten die je nodig hebt  is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Medicatiegebruik, je beweging, lichaamsgewicht en de huidige voeding zijn belangrijke factoren.  In sommige gevallen is er een koolhydraat-beperking nodig om gewenste doelen te halen. Gewenste doelen worden met jou afgestemd, gaat het om een verbetering van de bloedsuikerspiegel, om het lichaamsgewicht of meer kennis en inzicht? Wanneer overgewicht vermindert, werkt de insuline beter, wat kan resulteren in een lagere medicatiebehoefte.

Comments are closed